Dodałem gałąź testową w AllSkyRadar na GH.
Kod: Zaznacz cały
git clone --branch test https://github.com/spink-al/AllSkyRadar.git
W dużym skrócie: Jest tam razem skrypt flight_warning i dummy oraz bieda-instalator.
Po "zainstalowaniu" dostępny powinien być przez przeglądarkę panel konfiguracji:
http://adres_ip/index.php
user: admin pass: secret
Zakładka Location+common Settings - ustawienia Lokalizacji:
lat/lon/alt
Zakładka FW Settings - ustawienia flight warning.py
wedle potrzeb + wybór jakie chcemy śledzić tranzyty (defaultowo: Moon i Sun, ale można też wybrać Wenus, Jowisza, Marsa, Saturna)
Zakładka Dummy Settings - ustawienia Dummy.py
wedle potrzeb
Zakładka Dummy+VRS+FW bezpośredni link do /html_wzzak_bak/index.html
* Pewnie w kilku miejscach są na sztywno wpisane adresy np. w vrs.html, ale coś powinno działać.
** Zmiana ustawień w GUI i kliknięcie Save Changes powinno samo zrestartować fw i dummy z nowymi ustawieniami.
Uruchomić trzeba ręcznie to:
i to:
*W osobnych oknach konsoli.
Skrypty komunikują się ze sobą. Kliknięcie w przeglądarce w tabeli na dany lot podświetli go po chwili na "podglądzie".
Ale najważniejsze:
Po otwarciu */html_wzzak_bak/index.html w przeglądarce (oprócz tabeli i podglądu) możliwe tranzyty oraz nadlatujące w określony zasięg samoloty są "ogłaszane" głosowo z wykorzystaniem syntezy mowy.
Format dźwiękowy dla tranzytu np.: Sun one minute; Sun zero minutes 30 seconds;
Format dźwiękowy dla nadlatującego samolotu np.: Incoming D,L,H,7,2,2, 4 minutes 30 seconds; (czas do najbliższego miejsca wobec obserwatora)
Incoming = leci z daleka, ale będzie w interesującym nas promieniu
In range = już w zasięgu.
Testuję to jeszcze, ale z tym minimalnym ruchem, przy pogodzie to priorytet ma robienie zdjęć, więc mogą jakieś bzdury wychodzić, ale na oko i ucho "u mnie działa".
Tu nagrana telefonem próbka jak to wygląda i jak mówi:
*Jak uda mi się nagrać coś logiczniejszego to podmienię.
Edit - wcześniej chciałem chyba posta wrzucić, ale coś i tylko zapisałem, na filmie skrypty kilka wersji wstecz i "ogłoszenia" jeszcze z mp3/wav, zanim odkryłem cudowny świat syntezy mowy... Wrzucam bo tam klikałem po opcjach, semi prezentacja taka niema.
Kilkuminutowy film z działaniem AllSkyRadar + VRS + Flight_warning w oknie przeglądarki www i szybki przegląd kilku opcj.
Z nowości zaznaczenie lotu w tabeli, wyróżnia go na podglądzie:
Uruchomione na Wirtualnej Maszynie (dummy.py + fw.py), dane idą z rebroadcast server (VRS na rPi4), gui vrs w ramce też z rPi4.
Generowanie i odświeżanie ramki z nakładką co 1s, odświeżanie tabelki co 1s.
W trakcie filmu zmieniałem kilka ustawień w panelu konfiguracyjnym w ramach pokazu.