Pozdrawiam Rysiek
Jaki barlow do Synty 10``?
-
firehunter
Witam wszystkich, ponieważ wkrótce planuję zakup Synty 10``, chciałbym się dowiedzieć jaką polecacie do tego sprzętu soczewkę Barlowa x2? Warunki obserwacyjne mam następujące: UP 866 w zenicie, UL 621 - 19 km, UM 860 - min. 50 km. Mile widziane Wasze sugestie, uwagi. Rozmawiałem już z kilkoma osobami, ale chciałbym poznać opinię szerszego grona osób (ostatecznie sprzęt nie jest tani i warto przeprowadzić rozeznanie zanim się "ulokuje" pieniądze
Pozdrawiam Rysiek
Pozdrawiam Rysiek
Zdecydowanie dwucalowy Soligor Barlow x2. Miałem go, jest rewelacyjny, ma dużą średnicę czynną, dzięki czemu nie powoduje winietowania ani żadnych niemiłych zjawisk na brzegach kadru. Na pewno w przyszłości jeszcze w niego zainwestuję. W astrokraku można go kupić od razu z przejściówką fotograficzną (płacąc dodatkowo około 50zł).
W przypadku dobrze skolimowanego teleskopu nie zauważyłem spadku jakości zdjęć podyktowanego dodatkowym elementem optycznym (barlowem), można nim zrobić naprawdę ostre zdjęcia i kontrastowe. A wspomnę tylko, że poza UL980 (zenit) pozostałe drogi mam oddalone przynajmniej o 25km (zwłaszcza UM984 - około 30km).
Tu przykładowe zdjęcie z Soligorem.
To też, a tu chyba jedno z najfajniejszych jakie uzyskałem.
W przypadku dobrze skolimowanego teleskopu nie zauważyłem spadku jakości zdjęć podyktowanego dodatkowym elementem optycznym (barlowem), można nim zrobić naprawdę ostre zdjęcia i kontrastowe. A wspomnę tylko, że poza UL980 (zenit) pozostałe drogi mam oddalone przynajmniej o 25km (zwłaszcza UM984 - około 30km).
Tu przykładowe zdjęcie z Soligorem.
To też, a tu chyba jedno z najfajniejszych jakie uzyskałem.
Grzegorz Tuszyński
www.grztus.pl
www.grztus.pl
-
firehunter
No rzeczywiście bardzo dobre zdjęcia, dzięki za porady, ponieważ najwięcej osób opowiada się za soligorem pewnie i ja w niego zainwestuję. Pozdrawiam Rysiek.