SBS za 59zł

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 367
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

24 grudnia 2014, 22:23

Czy po zainstalowaniu tych dongli, tunerów miał ktoś z Was przypadek, że pod windowsem 8 przestała działać kamera w laptopie?
Wcześniej mi działała. Potem zacząłem zabawę z tunerem i dziś odpalam skype i ten krzyczy, że kamery nie ma :/
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2017/
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 367
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

25 grudnia 2014, 08:48

To sobie odpowiem, że tak. Po odinstalowaniu programów od tunerów vrsów kamera chodzi. Uroki windy 8.
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2017/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

31 grudnia 2014, 20:39

Od wczoraj jestem posiadaczem microADSB v3.1

Dziś zrobiłem małe porównanie do tunerka. Oba włączone w tym samym momencie, działały przez około 9 godzin. Tuner zainstalowany na słabszym sprzętowo laptopie, z najnowszym dump1090. VRS to ostatnia wersja, oba te same ustawienia. Anteny również te same, standardowe od tunerka, położone koło siebie w kiepskiej lokalizacji. Poniżej 2 wykresy.

Ilość zdekodowanych danych, to ponad 2 razy więcej na korzyść microADSB
Obrazek

Zasięg mimo wszystko na korzyść microADSB, choć tuner też pokazał pazurki ;)
Obrazek

Picassa zmasakrowało jakość zrzutów. Więcej testów wkrótce
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 367
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

13 stycznia 2015, 08:31

konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2017/
Awatar użytkownika
MTO
Donator
Posty: 130
Rejestracja: 15 maja 2008, 11:56
Kontakt:

13 stycznia 2015, 08:47

Dobre, dobre :-)

Akurat mam dwa w szufladzie, także schemat anteny, soft i do roboty :-) Chętnie udostępnię forumowiczom obraz live ;-)
Obrazek
ADS-B Radar Server Powered by:
Obrazek
AR-109; 25x70; K-50 - 300mm & 1000mm.
"Pentax to nie fotografia, to stan umysłu" :-)
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

24 marca 2015, 20:27

Zgodnie z sugestiami w stworzenie mapki do PlanePlotter, tak aby sharecode był powiązany z użytkownikiem :-)

Nazwa użytkowników będzie odpowiadać nazwie z forum lotnictwa.net.pl, tak aby można mieć ewentualny kontakt z osoba, a żeby nie podawać więcej danych.

Zatem proszę zainteresowane osoby o wysłanie danych w prywatnej wiadomości lub na e-mail w postaci:

sharecode, nick z lotnictwo.net, współrzędne dokładne (o ile ktoś chce) albo wezmę z pliku sharelocations.txt ze strony coaa. Czyli, np.:

XX, vader, 50.00, 20.00

Oczywiście jest to dobrowolne i będzie zrobione na podstawie (jeśli ktoś zna) mapki Xona, czyli tak lub tak: lub Z danymi poczekam do weekendu i wtedy udostępnię finalną wersję, którą będę sukcesywnie uzupełniać. Również proszę, aby osoby które zmienią lokalizację czy sharecode o podesłanie takiej informacji do mnie. Przypominam, że jest to dobrowolne działanie
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

28 marca 2015, 15:58

Cześć,

mapa użytkowników PP przygotowana. Kolory stacji mają rzeczywiste odzwierciedlenie z mapą: https://www.coaa.co.uk/pp-sh-eu-jpg.php

Stwierdziłem, że będę aktualizował mapę raz na 1-2 tygodnie. A jeśli użytkownik nie będzie słał danych przez miesiąc to go usunę.
mapa użytkowników PlanePlotter w Polsce

PS. Proszę o informacje jeśli czyjaś pozycja jest zła, jeśli zmieniliście kod stacji czy po prostu chcecie dopisać swój nick w legendzie
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

01 maja 2015, 12:12

Nowa wersja PP: 6.4.3.2 - polecam aktualizować:

http://www.coaa.co.uk/planeplotter6_4_3_2.exe
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

14 maja 2015, 11:41

Fajna mapa PP, wszystkich użytkowników na świecie.

http://pp-sharers.co.uk/

Zatem moja mapa zostanie wkrótce usunięta.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

29 czerwca 2015, 11:53

Z ostatnich ciekawostek. Na VRS widać samoloty "niewidoczne", czyli dobrze nam znany MLAT.

Pod linkiem od Chriso, widać już efekty, bardzo obiecujące efekty. Jeśli ktoś ma swój odbiornik to zachęcam do udostępniania mu sygnału.

Po przejściu w link. Menu -> Receiver i wybrać z listy MLAT. Nad Warmią i Mazurami fajnie kręci E3 NATO
http://radar-pl.ddns.net/virtualradar/desktop.html

Oczywiście proponuję również wysyłać dane do PP.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
geo
Donator
Posty: 367
Rejestracja: 06 lutego 2007, 04:24
Lokalizacja: Mermet/Tczew
Kontakt:

12 lutego 2016, 14:02

Czy taki kabel do pociagnięcia dongla będzie dobry?
http://allegro.pl/aktywny-przedluzacz-k ... 78960.html
Jak nie to jaki polecacie, powiedzmy, że minimum 10m.
konan 400D & 60D & rubinar 1000mm & synta 8"
http://geo.tcz.pl/projekt_2017/
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

12 lutego 2016, 14:06

Ja mam w domu 20m kabel, które kupiłem za około 35pln i działa już prawie 2 lata. Tuner na kominie w puszcze elektrycznej, więc kawałek kabla USB jest wystawiony na zmienną pogodę.

Firmę postaram się dowiedzieć na weekendzie, jak sobie przypomnę gdzie jest pudełko :-)
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
ODPOWIEDZ