SBS za 59zł

Coś dla Spotterów ze skanerkiem oraz radarem SBS.
Awatar użytkownika
nemexia
Posty: 147
Rejestracja: 22 marca 2011, 18:31
Obserwuję: L984, PADKA-NM, M857, L986, PADKA-TEPNA, P746
Lokalizacja: Krosno

26 marca 2013, 21:23

Witam,

Za 59zł można mieć swój własny radar, który działa jak SBS. Wystarczy kupić tuner DVB-T (musi on posiadać tuner R820t). Sprawdzony tuner (przez kilkanaście osób w tym mnie) można kupić tutaj:

http://allegro.pl/tuner-hdtv-dvb-t-mpg4 ... 71952.html

Inne tunery nie posiadają R820t, a tylko on odbiera ADS-B (jest jeszcze tuner E4000 ale podobno gorzej sobie radzi jako radar)

Wystarczy podpiąć pod USB, wgrać sterownik (nie ten z płyty) i zainstalować dwa programy.
Zasięg jest dość imponujący (ok. 200km na antenie z zestawu), ale warto zrobić sobie własną antenę, wtedy obszar powiększa się do ok. 300km.

Tak to wygląda u mnie http://scr.hu/0qb9/fcr4n

Oczywiście radar 'łapie" też samoloty nie podające pozycji.
Jakby ktoś potrzebował pomocy przy instalacji wszystkiego --> GG: 4459725

Jeśli będę miał trochę wolnego czasu to napiszę dokładną instrukcję jak to wszystko ogarnąć :-)

Pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

26 marca 2013, 23:52

Ja też mam tunerek i wszystko ładnie działa :-) Bardzo polecam i w razie czego służę pomocą.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
pawmor
Donator
Posty: 548
Rejestracja: 05 czerwca 2009, 21:22
Lokalizacja: PO/ZG

28 marca 2013, 20:04

Zamówiłem i ja, zobaczymy co z tego będzie:) Prosiłbym tylko o przesłanie linków do owych programów tutaj, na mail lub PW.

Pozdro,
Paweł
Awatar użytkownika
nemexia
Posty: 147
Rejestracja: 22 marca 2011, 18:31
Obserwuję: L984, PADKA-NM, M857, L986, PADKA-TEPNA, P746
Lokalizacja: Krosno

28 marca 2013, 21:15

Witam,

Obiecałem poradnik więc go napisałem. Inne poradniki są bardzo okrojone. Instalując wszystko według nich możemy odbierać Mode-s tylko na 21 dni, bo PlanePlotter jest płatny co miesiąc coś koło 20 Euro. Według mnie Virtual Radar Server jest programem wygodniejszym, gdyż można go odpalić w przeglądarce, chociaż PlanePlotter umożliwia odbiór MLAT (jeśli wysyła się dane, program i MLAT są za darmo - warunkiem jest wysyłanie 24/7), ale jak na razie w Polsce działają tylko dwa odbiorniki więc nie ma sensu odpalać samemu.

Krok 1

Kup tuner DVB-T http://allegro.pl/tuner-hdtv-dvb-t-mpg4 ... 69629.html Ten tuner jest sprawdzony przez kilkanaście osób, możesz być pewny, że będzie odbierał ADS-B. Inne mogą nie działać.

Krok 2

Pobierz sterownik USB http://radar.strefa.pl/zadig_v2.0.1.160.7z

Krok 3

- Podłącz tuner i zignoruj ,albo przerwij automatyczną próbę wyszukiwania i instalacji sterowników
- Uruchom "zadig.exe"
- Zainstaluj WinUSB oraz sterownik dla "interfejs 0"

Instalacja jest ważna tylko dla jednego konkretnego gniazda USB. Jeśli używasz innego slotu USB , to należy powtórzyć instalację.

Krok 4

Pobierz program http://radar.strefa.pl/RTL1090.rar, który będzie dekodował ramki Mode-S.

Krok 5

Pobierz program http://radar.strefa.pl/VirtualRadarSetup.exe , który będzie wyświetlał na mapie lub w tabeli rozkodowane informacje (podczas instalacji wybierz port inny niż 80, możesz wybrać port 83. Port 80 używany jest m.in. przez Skype).

Krok 6

Skonfiguruj Virtual Radar Server wchodząc w Tools --> Options oraz RTL1090 według tego: http://imageshack.us/a/img42/8906/fsfsfk.jpg

Krok 7

Jeśli chcesz mieć loga maszyn i loga linii lotniczych, pobierz http://radar.strefa.pl/Loga.rar, a następnie podaj lokalizację "SilhouettesLogos" i "OperatorLogos" w Virtual Radar Server w linijce "Silhouettes folder" i "Flags folder"

Krok 8

Jeśli chcesz żeby program zapisywał każdy lot w bazie danych, pobierz http://radar.strefa.pl/DatabaseWriterPl ... %20(1).exe, następnie zainstaluj go w folderze, w którym zainstalowałeś Virtual Radar Server. Potem w VRS wejdź w Tools --> Plugins --> Database Writer - Options i zaznacz Enabled, odznacz drugą opcję i jeśli posiadasz bazę danych to podaj do niej ścieżkę. Jeśli nie posiadasz nie odznaczaj drugiej opcji i kliknij Create Database.

Krok 9

Jesli chcesz mieć większy zasięg to musisz zrobić własną antenę według tego:http://www.qsl.net/dl4mea/picadsb/adsb-ant-drawing.gif (zamiast tych czterech przeciwwag z drutu wytnij koło z blachy o promieniu 196mm)

Krok 10

Pobierz program SBSPopulae:http://www.gatwickaviationsociety.org.u ... .0.13c.zip, żeby dodawał do bazy danych każdą niezidentyfikowaną maszynę.
Podstawową bazę danych pobierzesz tu:http://pp-sqb.mantma.co.uk/basestation_latest.zip

Krok 11

Ciesz się z własnego radaru :)

Pozdrawiam ;-)
Sprzęt: Synta 8" (Princess of November Mike) + Meade TeleXtender x2 2" + Canon 600D, Mak 102 + Olympus E-420"
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

28 marca 2013, 21:37

nemexia pisze:Witam,

Obiecałem poradnik więc go napisałem. Inne poradniki są bardzo okrojone. Instalując wszystko według nich możemy odbierać Mode-s tylko na 21 dni, bo PlanePlotter jest płatny co miesiąc coś koło 20 Euro. Według mnie Virtual Radar Server jest programem wygodniejszym, gdyż można go odpalić w przeglądarce, chociaż PlanePlotter umożliwia odbiór MLAT (jeśli wysyła się dane, program i MLAT są za darmo - warunkiem jest wysyłanie 24/7), ale jak na razie w Polsce działają tylko dwa odbiorniki więc nie ma sensu odpalać samemu.
Nemexia, piszesz nieprawdę na temat Plane Plotter (PP). Jest to program płatny jednorazowo, koszt to około 30€ z VAT. Ponadto jeśli masz np. 2 komputery to możesz dostać pod tą licencje możliwość aktywacji programu na obu jednostkach. Jeśli chodzi o MLAT to owszem nad Polską go nie doświadczysz bo jest mało odbiorników, ale można to zmienić :) U mnie w UK, MLAT działa całkiem znośnie. Jeśli ktoś nie chce kupować samego programu to możesz kupić dostęp do MLAT w cenie 12€/na rok. Tutaj przykłady zeszłotygodniowego C5 i nie tylko oraz dzisiejszego C17, który mi uciekł.
Obrazek
Obrazek

Jeśli chodzi o inne programy to można również skorzystać z programu ADSB Scope, który też mam zainstalowany. Oczywiście należy zainstalować tuner, jak w krokach 2-3. Ponadto potrzebne są:

ADSB Scope - Wersja 2.6: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... #downloads
Adsbsharp: http://sdrsharp.com/downloads/adsbsharp.zip
Konfiguracja (pdf): http://www.atouk.com/wordpress/?wpdmact ... 5ob3RsaW5r

pozdrawiam!
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
nemexia
Posty: 147
Rejestracja: 22 marca 2011, 18:31
Obserwuję: L984, PADKA-NM, M857, L986, PADKA-TEPNA, P746
Lokalizacja: Krosno

28 marca 2013, 21:59

W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd, po prostu obiło mi się o uszy że płaci się co miesiąc ;-)
Sprzęt: Synta 8" (Princess of November Mike) + Meade TeleXtender x2 2" + Canon 600D, Mak 102 + Olympus E-420"
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

29 marca 2013, 00:03

Przy okazji pytanie, co do anteny. Jak z zasięgiem? Zadowolony?
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
nemexia
Posty: 147
Rejestracja: 22 marca 2011, 18:31
Obserwuję: L984, PADKA-NM, M857, L986, PADKA-TEPNA, P746
Lokalizacja: Krosno

29 marca 2013, 10:41

Zbudowana antena z tego schematu który podlinkowałem w kroku 9 zwiększyła mi zasięg o 100km.

http://scr.hu/0qb9/3kmmw

1 - antena własnej roboty
2 - antena własnej roboty celowo o zmniejszonym zasięgu
3 - kitowa antena w domu celowo bardzo mały zasięg

Moje radary dostępne są tutaj: http://radar.strefa.pl/indexx.html
Pierwszy od lewej ma największy zasięg, środkowy średni, a ostatni najmniejszy.

Są gdzieś w necie plany budowy anteny kolinearnej, która posiada zasięg o promieniu ok.400-500km.

Warto dodać, że kitowa antena nie jest strasznie zła zasięg z niej http://scr.hu/0qb9/1hyv9
Sprzęt: Synta 8" (Princess of November Mike) + Meade TeleXtender x2 2" + Canon 600D, Mak 102 + Olympus E-420"
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

29 marca 2013, 15:29

Dzięki nemexia. Po świętach czas najwyższy coś pokombinować w temacie anteny.

Informacyjnie swoją bazę udostępnił miron (duży rozmiar 451MB): BaseStation.sqb
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
Awatar użytkownika
miron
Donator
Posty: 266
Rejestracja: 27 lipca 2008, 09:01
Lokalizacja: Bochnia

29 marca 2013, 18:53

Jako, że mam dostęp do SBSów rozsianych po całej europie to dzisiaj zaznaczyłem kilka w strategicznych lokalizacjach (UK, Paryż, Dania, Skandynawia, Włochy...) w związku z czym baza zapełni się wieloma nowymi maszynami. Przez te kilka dni w tabelce zrzutu z mojego sbsa będzie spore zamieszanie. Dam znać jak baza będzie uaktualniona.
No i polecam SBS Populate. Świetny program do uzupełniania bazy.
pozdrawiam,
mirek zagórski
Awatar użytkownika
nemexia
Posty: 147
Rejestracja: 22 marca 2011, 18:31
Obserwuję: L984, PADKA-NM, M857, L986, PADKA-TEPNA, P746
Lokalizacja: Krosno

29 marca 2013, 23:44

Witam,

Dodam coś jeszcze o MLAT.

System MLAT potrafi zlokalizować samolot, który nie podaje swojej pozycji.

W Polsce da się go odpalić. Jest już sporo ludzi mających własny radar i ciągle ich przybywa. Potrzeba tylko chęci.
Żeby móc słać dane do MLAT trzeba mieć zewnętrzne IP, jeśli komputer jest podłączony przez router do anteny można w nim (routerze) ustawić przekierowywanie portów. Nie wiem czy da się tak odpalić, nie próbowałem.

Jeśli zbierze się wystarczająca liczba ludzi chętnych wysyłać dane MLAT 24/7 to będzie można odpalić to w Polsce. Póki co w naszym kraju dane wysyła kilka odbiorników, jeden 24/7 reszta nie wiem jak, ale na pewno nie cały czas. Ja byłbym chętny do słania danych, ale sam to mogę sobie słać :D. Samolot musi być w zasięgu co najmniej 3 radarów (lub dwóch, nie wiem dokładnie, gdyż są różne wersje). Laptop z zasilaczem 120 Wat jeśli chodzi bez przerwy przez miesiąc zużywa prąd za 54zł 43gr (liczyłem po 0,63gr za kW), więc to nie jest strasznie.

Więc kto by był chętny do wysyłania danych niech pisze na do mnie na PW ;-)

PS: Vader, jak coś źle napisałem to popraw mnie, bo ty pewnie kojarzysz lepiej skoro używasz MLAT ;-)
Sprzęt: Synta 8" (Princess of November Mike) + Meade TeleXtender x2 2" + Canon 600D, Mak 102 + Olympus E-420"
Awatar użytkownika
vader
Administrator
Posty: 1798
Rejestracja: 13 stycznia 2008, 11:33
Obserwuję: niebo :)
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

30 marca 2013, 01:17

nemexia pisze: Żeby móc słać dane do MLAT trzeba mieć zewnętrzne IP, jeśli komputer jest podłączony przez router do anteny można w nim (routerze) ustawić przekierowywanie portów. Nie wiem czy da się tak odpalić, nie próbowałem.
Przekierowanie portów da się ustawić (w ustawieniach routera), sam musiałem to zrobić do Plane Plotera. Aby zobaczyć czy port jest otwarty, można sprawdzić, np. tym programem - PFPortCheck. Należy pamiętać o skonfigurowaniu antywirusa, bo on mimo wszystko może blokować dany port.

Ale nie rozumiem fragmentu: jeśli komputer jest podłączony przez router do anteny. Co to ma do rzeczy? ;-) Druga sprawa, to przez który program chcesz odbierać MLAT? PP czy coś innego?

Oczywiście w takiej sytuacji wysyłanie danych 24/7 byłoby wskazane. Sam zazwyczaj przez weekend mam włączony komputer cały czas. Jednakże myślę, żeby nikogo nie stresować - wysyłanie 24/7 nie jest obowiązkowe i sam często gdy jestem w pracy, wyłączam komputer.

ps. z MLAT korzystam od około 2 tyg. więc dopiero raczkuje w tej dziedzinie.
N 10" 'Simon II' + SCT 5", EOS 70D, 12x50, 8.5x32, 2x53
Intek AR-109, PlanePlotter: mo i vo
Obrazek
ODPOWIEDZ